28 Nisan 2013 Pazar

Lazerler kayıp Honduras şehrinin keşfine yardımcı oldu


Lazerler kayıp Honduras şehrinin keşfine yardımcı oldu

Arkeologlar, Honduras'ın Mosquitia bölgesinde, bakir yağmur ormanı ile gizlenmiş bir yerde, Ciudad Blanca'nın kayıp şehrine ait olduğunu düşündükleri harabeleri keşfettiler.

Efsaneye göre altınlarla dolu olan ve 1500'lerde ispanyol Hernando Cortes'in arayıp durduğu "Beyaz Şehir", tüm girişimlere rağmen bulunamamıştı. Ancak modern araştırmacıların kullandığı yöntem, önceki kaşiflerin kullandığı tekniklere göre biraz farklı.

Günümüz araştırmacıları küçük bir uçakla bölge üzerinde uçtu ve milyarlarca lazer atışı yaptılar. Bu lazer atışları sayesinde bölgenin ağaçlar altında kalan kısmının 3 boyutlu topografik haritası çıkarıldı.

Light detection and ranging (LiDAR) – Işık Tespit ve Mesafeleme ismi verilen ve ilk kez kullanılan bu teknik, antik kalıntılarını haritalamak için kullanıldı. Bu teknik arkeolojinin dışında Ulusal Bilim Vakfı tarafından insansız hava araçları ile felaket bölgelerini haritalamak, askeri izleme ve casusluk, erozyon tespiti, nehirler ve okyanusların sığ bölümlerini haritalamak için de kullanılıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder